A Hereford fajta Magyarországon

A Magyar Hereford Angus Galloway Tenyésztők Egyesülete 1988. július 1-én alakult, és azóta végzi tevékenységét a fajta és annak tenyésztői érdekében.

Az egyesület 1990 óta tagja, 1992 óta teljes jogú tagja a Hereford Világtanácsnak (Wold Hereford Council). 1995-ben a VIII. Európai Hereford Konferencia egyesületünk által került megrendezésre Magyarországon.
Tevékenységünk célja tagjaink húsmarha tartásának jövedelmezőségét és versenyképességét elősegíteni.

A Hereford húsmarha Magyarországra 1970-ben angliai importból került be, megalapozva ezzel a magyarországi tisztavérű Hereford tenyésztést.
Ezt követően 4000 kitűnő genetikai képességű tenyészállat importjára került sor az USA-ból és Kanadából.
A fajta genetikai képességének megőrzése érdekében a világ élvonalába tartozó tenyészbikáktól, anyatehenektől folyamatos az embrió és szaporítóanyag import.
Angliai, ausztrál, új-zélandi, ír és dél-amerikai vonalakat használunk elsősorban.
A hazai Hereford állományok 90%-a mára már homozigóta szarvatlan.

Az egyesület 4000 Hereford vérségű és 4000 tisztavérű Hereford anyatehenet törzskönyvez 80 Hereford tenyésztő tenyészetében.

Derczó Farm

A tenyészet Nagyrozvágy településen, a Tisza és a Bodrog által határolt Bodrogközben található. Földrajzi adottságait tekintve kiváló termőfölddel rendelkezik.

Az 1996-ban alapított Derczó Kft. 80 kitűnő genetikai képességű Hereford vemhesüszővel kezdte el húsmarhatenyésztését, mely 20 év alatt 1200 anyatehénre bővült. A kezdőállomány a család által alapított Derczó Kft.-től származó 140 fajtatiszta Hereford anyatehénnel került kialakításra 2008-ban.

A tenyésztői munka, a célpárosítás, a nemzetközi élvonalba tartozó Hereford tenyészbikák szaporítóanyagának használatával, tudatos szelekciós munkával kialakított állomány jelenleg 400 tehénből, 250 vemhes és növendék üszőből és 20 tenyészbikából áll. A törzstenyészetben üzemi sajátteljesítmény vizsgálatokon végzett tenyészbika előállítás folyik.

A gazdaság területe 1000 Ha, melyből 520 Ha gyepterület, 480 Ha pedig szántó, melyen gabonafélék, olajos és pillangós növények, kukorica termesztése folyik.

A tenyészet rendszeresen szerepel hazai regionális és országos mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításokon, melyeken jó eredménnyel szerepel. Hereford tenyészbikája elnyerte a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár nagydíját 2013-ban.

Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt.

A Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. 8595 Ha területtel rendelkezik, mely 6490 Ha szántó, 1572 Ha gyep és 533 Ha egyéb hasznosítású területből áll. A mezőföldi terület átmenet az alföldi Rónaság, a Dunántúli-középhegység és a Somogyi dombság között.

A gazdasági szervezet 7 fő ágazatra épül, melyek egymással szoros kapcsolatban állnak. Ezek közül a szántóföldi növénytermesztés, a vetőmag előállítás és az állattenyésztés kiemelkedő.

A gazdaság 200 főt alkalmaz, ezzel a régió legnagyobb mezőgazdasági foglalkoztatója. Világospusztai 200 tehenes Holstein-fríz állományának 1 főre jutó laktációs tejhozama 11.000 liter feletti.

Magas szintű tenyésztői munkájának köszönhetően MINŐSÍTETT TENYÉSZÁLLAT ELŐÁLLÍTÓ címmel rendelkezik.

Az 1980-as évek végére visszatekintő húsmarha tartása két pillérből áll; a 300 anyatehenet, 20 tenyészbikát, 50 vemhesüszőt számláló Hereford törzstenyészetéből és a 800 egyedes Hereford vérségű árutermelő nőivarú állományból.

A törzstenyészetben üzemi sajátteljesítmény vizsgálatot végeznek, amelyen minősített Hereford tenyészbikák nagy számban kerültek és kerülnek értékesítésre a nemzetközi piacon. A Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. tenyésztési munkájának, valamint rendkívüli genetikai képességű tenyészállatainak köszönhetően számos hazai mezőgazdasági kiállítás tenyésztési nagydíját nyerte el.

Jankovich Birtok

A családi gazdaság Délnyugat Magyarországon, Somogy és Baranya megye határán, a Zselici Tájvédelmi Körzet és a Somogyi dombság peremén helyezkedik el.

A birtokot József Jankovich de Jeszenice alapította 1996-ban. A birtok fő profilja a szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés, húsmarha tenyésztés, valamint az erdő- és vadgazdálkodás.

120 kiváló genetikai képességű Hereford anyatehén állománnyal rendelkeznek. Célpárosítással, tudatos tenyésztői munkával kiváló minőségű tenyészállatokat értékesítenek.

Bővebb információ: www.jankovich-birtok.hu

Vissza az előző oldalra


Vissza az előző oldalra